Endret: 3 okt 2013     Opprettet: 22 sep 2013

Grunerløkkas Historie

Grunerløkka bydel ligger på Oslos indre østkant. Bydelen fikk sitt navn etter myntmester Friedrich Gruner som kjøpte gården Nedre Foss med Nedre Foss Mølle av Kong Christian V i 1672. <br/><br/> Grunerløkka var tidligere et arbeiderboligstrøk, i dagligtalen omtalt som 'Grønnløkka'. I dag er området kjent som pulserende, moderne og dyrt strøk med mye kultur og uteliv. Parkteateret ved Olaf Ryes Plass er kanskje er det mest kjente treffpunktet med bar- og teaterscene. Her arrangeres politiske diskusjoner og litteraturkvelder. De fleste kjente norske band opptrådt her, samt cabareter. Kulturscenen Blå ved Akerselva ligger mindre sentralt plassert men er likefult et populært musikksted og møtepunkt. Rockabilily subkulturer finnes i området, feks dineren Ryes i 50-tallsstil og frisørsalongen Billie Bangs Barbershop i Rathkes gate.

Grunerløkka har huset flere norske kunstnere- og kulturpersonligheter. Edvard Munch har bodd her i flere perioder. Han malte Vår og Syk pike i en leilighet ved Schous plass, hvor du i dag finner kaffebaren Edvards. I dag bor flere kjente mennesker innen norsk kulturliv her, men også mange studenter og barnefamilier.

Før 1858 var Grunerløkka et område som lå utenfor Oslo, eller Christiania som det het dengangen. Det ble lagt under byen i 1858 under den såkalte byutvidelsen. Det foregikk en storstilt og rask oppføring av trehusbebyggelse på Grunerløkka rett forut for dette, som fikk navnet Ny York, antakelig fordi det var noe amerikansk over hurtigheten av oppføringen. Navnet er i bruk også i dag ' Ny York Times' er kvartalsavis for Stolmakergata borettslag på Grunerløkka.

Det er to kjente handlegater her, Thorvald Meyers gate og Markveien. Thorvald Meyers gate er oppkalt etter den første eieren av Grunerløkka, Thorvald Meyer (1818-1909). Han kjøpte i 1862 den nesten ubebodde Grunerløkka og startet parselleringen av området. Gata strekker seg 1,4 km og her finner du Bar Boca, Grunerløkka Brygghus og Nighthawk Diner som alle eies og drives av den mest kjente entreprenøren på Grunerløkka i nyere tid, Jan Vardøen. Toftesgate går parallelt med Thorvald Meyers gate og er preget av leiegårder og mindre forretningsdrift, men puben Tamara er et poplært samlingssted for ihugga Løkka-folk siden 80-tallet.

Markveien er kjent for vintagebutikker, kles- og spesialbutikker. Opprinnelig var dette et område hvor mange jøder bosatte seg etter at de ble tillat inngang til Norge. Mange jobbet på fabrikkene men de organiserte seg raskt inn foreninger og startet egne forretninger blant annet Bernstein magasin nederst på Grunerløkka ved Ankerbroen. I Markveien har det også vært bosetting av svensker som kom på slutten av 1800 tallet for arbeidsinnvandring. I dag arrangeres markedsdager jevnlig hvor handelstanden i dette området samles og tiltrekker seg et yrende liv fra hele Oslo. Som siste tilskudd til Grunerløkka har vi fått Mathallen med tema "kortreist mat" som tiltrekningsplaster.

Sverdrups gate ligger i nedre del av Grunerløkka. Det er en stille gate med lite næringsvirksomhet. Man er i stor grad skjermet fra det ellers pulserende gatebilde på Løkka. Tilhørende skolekrets er Lakkegata skole. Om sommeren er Sofienbergparken et yndet tilholdssted for parkelskende Osloboere. I de siste årene har også nedre del av Grunerløkka fått en betydelig oppgradering. Man er i gang med oppgradering av leiegårder i Sverdrups gate og planen til Bjelketun Boligsameie er at vi ønsker å gjøre det samme for denne gården fra 1988.